15 februari 2008

Kommersiellt otyg

Nu är den äntligen över! Årets mest ångestframkallande dag, alla hjärtans dag. Men egentligen har det inget med kärlek att göra, det handlar om pengar. 1956 införde NK i Stockholm alla hjärtans dag, men det dröjde till 90-talet innan det blev populärt. Nu förtiden är det hysteri varje år när folk ska bevisa sin kärlek genom att ge bort blommor, kort, nallebjörnar och annat krafs. Tragiskt.

Själv har jag mest blivit bortglömd genom åren. Då är det plågsamt att se skyltfönster som svämmar över av röda hjärtan. En påminnelse om de gånger man hoppats på en ros men inte ens fått en kram. När det känns som mest ledsamt, kom då ihåg att alla hjärtans dag bara är ett kommersiellt otyg, precis som halloween som på 90-talet infördes av Buttericks. Nu för tiden passerar alla hjärtans dag mig förbi utan att varken bringa ångest eller lycka. Det är en dag som alla andra.

Min sambo kom igår hem från jobbet och bad om ursäkt att han inte köpt några blommor. Det berodde inte på att han glömt bort det. Nej då, han stod i blomsterbutiken med sin kölapp och väntade på sin tur. Hans plan var att köpa tulpaner när han fick syn på prislappen. 129 kr!!! Alltså förstår ni, nästan 13 kr för en sketen tulpanjävel! Och varför? Jo det är alla hjärtans dag! Idag den 15 februari lär priset vara sänkt igen till 79 kr. Håll med om att det är sjukt. Och ännu värre är det att vi inte reagerar utan blint köper läget varje år. Inte undra på att svensk handel blomstrar.

Nej hörni, lyd mitt råd: Köp blommor och presenter till den du älskar på någon av årets 364 andra dagar istället. Visa din älskade att du inte behöver en kommersiellt påhittad högtidsdag för att bevisa din kärlek. För kärlek betyder inte mer bara för att du uttrycker den den 14:e februari varje år. Uppskattning, kärlek och omtanke behöver vi lite av varje dag och inte i en snyggt paketerad överdos en gång om året!

1 kommentar:

petitechat sa...

Hmpf... Du har tyvärr alldeles rätt söta syster. Och man blir så grymt ledsen eftersom dagen bygger upp förväntningar hos en som oftast bara blir pannkaka av :(