26 februari 2008

Nyligen noterat

Jag och Maija har den gångna helgen varit på besök hos min kusin Lena som bor i Stockholm. Förutom att vi hade det jättetrevligt så gjorde jag ett par observationer värda att nämnas. Varsågod!

Observation #1: Man ska ALDRIG åka hiss i Stockholms tunnelbanesystem! Det luktar piss och pest och senapsgas och är så vidrigt så det inte går att beskriva. Det blir bakläxa för det bolag som står för städningen. Mitt tips är att istället använda rulltrapporna för att ta sig ner till spåren och upp till ytan igen. Se bara till att du står till höger i rulltrappan så att sönderstressade Stockholmare kan passera förbi till vänster.

Observation #2: Om du bor på Söder MÅSTE du ha en Bugaboo barnvagn. I alla fall verkar det så för på sträckan Götgatsbacken - Ringvägen verkar det inte finnas något alternativ om du ska vara hipp och modern. It's the Bugaboo way or the high way så att säga. Det är bara att fläka upp plånkan och se glad ut om du som förälder ska passa in på Söder. En Bugaboo går nämligen lös på "futtiga" 8700 kr. Som hittat! Man kan lugnt säga att det kostar att ligga på topp. Och med så många Bugaboo's per kvadratmeter så är det nog sant som min kusin Lena sa, att på Söder vill alla vara likadana. Mitt tips till alla morsor och farsor på Söder är; våga sticka ut!

Observation #3: En bra grej med lokaltrafiken i Stockholm är att folk står inte i vägen när man ska kliva av tunnelbana, pendeltåg osv. Istället står de påstigande personerna prydligt till höger och vänster om dörrarna och inväntar att alla avstigande först kliver av innan de själva kliver på. Detta fungerar INTE i Göteborg. Där vill alla påstigande gärna kliva på före de avstigande och tittar oförstående på en om man muttrar åt dem att tagga ner och vänta tills man har fått kliva av. Jag tycker det är hög tid att göteborgarna i detta fall tar lärdom av stockholmarna så vi får ett bättre flow i lokaltrafiken.

Observation #4: Trots att Stockholmarna stressar runt som små kissnödiga illrar så är de verkligen hjälpsamma mot en mamma med barnvagn. Jag har under min visit fått hjälp att ta mig på och av bussar, t-bana, tåg o.dyl. När jag på söndag eftgermiddag kom rusande ner till perongen på Solna station höll en man upp dörren samtidigt som en annan man stod kvar i dörren på pendeltåget och såg till att dörrarna inte stängdes innan jag hunnit på. För att inte tala om den hjälpsamme Connex-killen som hjälpte mig ner för en ganska lång trappa i en av Medborgarplatsens tunnelbanenedgångar som saknade både rulltrappa och hiss. Jag vet inte om det var jag som haft låga förväntningar på stockholmarna eller om jag kanske hade tur att träffa på rätt personer precis när jag behövde lite assistans.

Men hur det nu än må vara med hissar, barnvagnar, lokaltrafik och hjälpsamma människor så skulle jag ALDRIG byta Göteborg för Stockholm, främst för att Göteborg har en speciell småstadskänsla som Stockholm saknar och för att inte tala om hur mycket trevligare det är att åka spårvagn ovan mark istället för tunnelbana i underjorden!

Inga kommentarer: