26 april 2009

En jävla helg

Rubriken syftar på intet vis till hur min helg varit. Den har varit underbar! Först after work på fredag med gamla arbetskamrater. Både gamla och nya profiler samt ett par respektive. Jag hade en übermysig kväll. Tack allihop!

Lördag var jag och Anna och såg "Män som hatar kvinnor" i VIP-salongen på Bergakungen. Innan föreställningen tog vi oss ett glas vin och bjöds på gratisgodis och filmen avnöjt vi med gratis popcorn och dricka, i stora sköna skinnfotöljer. Benutrymme deluxe och i princip omöjligt att sitta i vägen för någon annan. Lagom lyxigt!

Och filmen då... Jo jag gillade den absolut. Håller dock med Anna om att det var lite väl mycket fokus på våld. Tyckte annars den höll sig bra till orginalstoryn även om det saknas en massa detaljer. Självklart kan man inte få med allt på 2,5 timmar. Jag kommer definitivt gå och se de två efterföljande filmerna som har premiär till hösten.

Filmen fick mig idag att tänka på en bok jag läste för ungefär 20 år sen. Noomi Rapace som spelar Lisbeth Salander påminde om Bella i "En jävla helg" av Helen Zahavi. Om jag inte minns helt fel är Bella, precis som Lisbeth, en liten, inbunden och mystisk kvinna med oanade krafter hon riktar mot människor som gör henne orätt. Rotade fram boken ur bokhyllan och så här står det på baksidan:

"Det här är berättelsen om Bella som vaknade en morgon och visste att hon hade fått nog. Bella bor i en källare i Brighton. Bella är förföljd. Någon tittar på henne genom de fördragna gardinerna. Någon ringer henne på nätterna. Någon följer efter henne på gatan och berättar för henne vad han ska göra med henne. Någon väcker hennes hämndbegär och drabbas av hennes hämnd. Kvinnor som Bella har inte råd att vänta. Bräckliga kvinnor är inte gjorda för att ta emot slag. Man har inga reserver om man är Bella. Man är jägaren eller bytet. Slaktaren eller lammet. Mördaren eller offret. För till och med lilla spröda Bella kan lyfta en hammare. Till och med hon kan hålla den med båda händerna och först svinga den högt i luften och sedan slå nedåt..."

Varken Lisbeth eller Bella vill man inte komma på kant med och sen möta på en mörk bakgata! Och med detta tänker jag krypa ner i sängen och häge mig åt drömmarna. Sov gott!

Inga kommentarer: