30 juni 2009

Den nakna kocken



Jag och Maija har en slappardag idag. I morse lekte vi med Maijas nya Micki-spis och "den nakna kocken" lagade fisk, potatis och kaffe till mig. Nu ska vi tvätta, packa upp resväskorna och plocka undan så det blir fint här hemma. Sen blir det nog en tur till Slottsskogen för att klappa grisar och kanske ett dopp i "Plaskis" som ligger strax bortanför oss. Turligt nog är det växlande molnighet idag så det lär inte bli lika tokigt varmt som igår. Omväxling förnöjer sägs det...

Appropå bad så råkade Maija ut för något läskigt igår när vi var i Fiskebäck och badade. Helt plötsligt när vi satt och värmde oss på filten så började huden på ovansidan händerna plötsligt blossa upp. Hon fick samma utslag lite här och var på kroppen och både jag och Poul fick lite panik. Vi började packa ihop för att åka till akuten eftersom det bara blev mer och mer, men när vi kommit upp till bilen såg vi att det börjat gå tillbaka.

Det såg precis ut som när man bränt sig på brännässlor, bleka och upphöjda utslag med rodnad runt omkring. Just nässelutslag är ju kända att komma kvickt och sen försvinna igen och kan uppstå av lite allt möjligt. Så när jag kom hem googlade jag på nässelutslag och hittade att det finns tre typer; allergiska, icke-allergiska och fysikaliska.

Bland de sistnämnda, fysikaliska nässelutslag, finns köldurtikaria. Alltså nässelutslag som uppkommer på hud som utsätts för kyla, vind och väta, bland annat i samband med utebad på sommaren. Man kan lätt påvisa köldurtikaria genom att lägga en isbit i en plastpåse och hålla den mot huden.

Vi hade inga isbitar så i morse lekte jag och Maija med en frusen kylklamp och se på f*n, hon fick nässelutslag på det ställe som vi kylt ner! Så nu får jag ta kontakt med barnmedicin på Kungshöjd och få lite råd och rön om hur man ska bete sig och vad man ska tänka på, speciellt i sommartid när bad står högt upp på önskelistan.

Inga kommentarer: