2 juni 2009

Konsumentens klagan

Sommaren är här och solen lyser. Det innebär att det är dags att smörja in sina barn så de inte bränner sig när de exponerar sin vinterbleka hy. I synnerhet blekfisen Maija som verkar ha ärvt min hudtyp, den som blir brun men måste sola sakta för den kan lätt brännas också. Så vad gör man då, jo man går och köper en solskyddskräm för barn och det kan vara nog så svårt att välja vilken man ska välja av alla glättiga förpackningar som finns i hyllan. Det är färg, form och kända figurer som ska locka oss att köpa.

Valet blir något lättare när man googlar fram testresultat för att ta reda på vilken av alla sorter som skyddar bäst. Då kan man avfärda några av alla som finns att välja på. Men så kommer det verkliga problemet, när man råkar fästa blicken på ett Google-resultat från Naturskyddsföreningen om miljögifter i solskyddskrämer.

Två av de solskyddskrämerna jag bestämt mig för att välja bland innehåller miljögifter, och då är inte alla som finns att välja bland med i testet. Men jag är ju inte dum, klart jag förstår att även dessa skulle hamnat på listan om de testats. Och än värre blir kvalen när man läser Naturskyddsföreningens mer djupgående rapport Ljusskyggt solksydd - miljögifter i solkrämer. Nu vill jag varken vara konsument eller mamma längre!

Nog är det väl h*lvete att det ska vara så svårt! Inte undra på att vi har så mycket allergier i västvärlden med tanke på vad vi utsätter oss för i form av kemikalier i hud- och hårvårdsprodukter osv. Visste ni förresten att de flesta tandkrämer innehåller starkt allergiframkallande parfymämnen!? Varför det?

Nej jag säger snart upp mig som konsument! Det är ta mig f*n en näst intill omöjlig uppgift. Försök hitta produkter som inte innehåller något av alla de hundratals och åter hundratals ämnen som finns med på diverse listor över ämnen som är skadliga för än det ena och än det andra. Är det inte farligt för människan så är det farligt för miljö och natur, hormonstörande för vattenlevande organismer, framkallar cancer hos råttor etc.

Det enklaste vore så klart att sticka huvudet i sanden och bara kasta sig in i produktkarusellen. För har inte producenterna dåligt samvete så varför ska vi som konsumenter ha det! Eller?! Fundera på det en stund om ni törs. Risk föreligger att ni som konsumenter utvecklar ett samvete och det är f*n i mig lätt ångestframkallande kan jag lova!

1 kommentar:

Ana sa...

..jag vill följa med dig och din pappa på nästa resa!!! Men solkräm... hoppa det och köp en tröja i stället och en hatt/keps så slipper då en massa kemikalier direktm på huden!!!Kram