28 september 2009

KUB - Del 2

Idag var det så dags för del 2 av KUB-testet. Jag och Poul var till MVC i Frölunda för att genomgå ultraljudsundersökning. Vår undersökare var en kvinna vid namn Maja som ursprungligen var från Tyskland. Hur skön som helst, sprudlande av energi och istället för att säga "ja precis" så sa hon "genau". Diggade henne stenhårt!

Roligast var när hon först sa "Och så är gelén kall." och i nästa andetag spruttar hon ut svinkall gelé på magen min. Något överrumplad kunde jag inte annat än fnissa. En stund senare när hon konstaterat antal foster sa hon "Det är bara en, tyvärr" och då Poul pustade ut och skrattade.

Fast bäst av allt var att få lägga alla tvivel åt sidan. Visst bor det någon där inne fast än illamåendet och alla andra typiska graviditetssymptom lyser med sin frånvaro. En liten "Ernie" på 5,6 cm med tickande hjärta simmade runt där inne och snuttade på händerna. Nu dröjer det till i november innan vi får se "Ernie" igen på rutinultraljudet.

Men KUB-testet då? Jo det blev låg risk för att det är kromosomavvikelser. För trisomi 21, mer känt som Downs Syndrom, är risken för min åldersgrupp 1:207 medan min individuella risk är 1:1154. För trisomi 18 (Edwards syndrom) och 13 (Pataus syndrom) är risken för min åldersgrupp 1:307 medan min individuella risk är 1:20000. Med andra ord riktigt bra odds!


"Ernie" väl synlig från sidan, mumsandes på sin lilla hand.


Bild uppifrån. Huvudet till vänster, ryggen och ryggraden till höger och så armen i vinkel med handen mot kinden.

Datum: 2009-09-28
Vecka: 12+2
CRL*: 56,2 mm
NUPP*: 1,40 mm

*CRL = Crown Rump Length, mätning av embryo/foster fram till v. 20
*NUPP = Nackuppklarning, mätning av bredden på vätskespalt i fostrets nacke

1 kommentar:

Anonym sa...

Vilken fining ni har i magen.
Kram och tusen tack för dina fina ord dom värmer. kram Helena