24 september 2009

PONCH - Del 1

Fick mail från Allt för Föräldrar härom veckan angående ett forskningsprojekt om kost och hälsa under graviditeten och under barnets första levnadsår som institutionen för neurovetenskap och fysiologi vid Göteborgs Universitet genomför. Tyckte det lät skoj och anmälde mig. I studien, Pregnancy Obesity Nutrition Child Health (PONCH), ingår jag i kontrollgruppen. Antar att jag är för "mager" för att ingå i behandlingsgruppen som förutom att genomgå tester och fylla i frågeformulär även får träffa en dietist.

Any way, idag var jag på mitt första besök av totalt tre under graviditeten. Poul var också med för han har en liten del i studen han med. Vi träffade Aysha, en av de doktorander/forskarstuderande som ansvarar för studien, på Obesitasmottagningen på Sahlgrenska. Där fick Poul lämna blodprov och sen var han klar. Jag fick svida om till en vit sjukhusrock och blev inskjutsad i en Echo-MRI, magnetröntgen för att mäta kroppssammansättning. Tur man inte har klaustrofobi för jag blev liggande där inne i ca 30 minuter, istället för 15 minuter, pga lite strul. Så till dess att allt var klart låg jag och filosoferade och hade det mysigt i något som från insidan var som att ligga inuti en IKEA-garderob i vit folierad spånskiva.

När vi var klara tog vi oss upp till 5:e våningen för att lämna fett- och blodprov. Carola, en jättemysig och trevlig kvinna, tog väl hand om mig. Jag fick ligga på sidan och så bedövade Carola huden i midjan på mig. Sen fick jag vänta 10 minuter och under tiden fick jag hälsa på ett gäng personer som alla har något med studien att göra. När bedövningen tagit kom Carola tillbaka och gjorde en mini-fettsugning på mig. Totalt 1,5g fettceller blev jag av med och nu är jag istället ett stort blåmärke och en liten bindvävsknöl rikare. Men allt är i sin ordning. Innan vi lämnade Carola och gänget lämnade jag ifrån mig i runda slängar 10 små provrör med blod.

Nästa uppgift var ytterligare mätning av kroppssammansättning fast denna gång med en Tanita och en BodPod. Tanita är helt enkelt en typ av våg som enkelt sagt mäter kroppens sammansättning av bland annat fett och vatten med hjälp av svag ström, så kallad Bioelectrical Impedance Analysis. Här fick man se resultatet på en gång och det var lite fascinerande.

Kroppssammansättning 2009-09-24
Vikt: 63,15
BMI: 23,5
Fett: 27% (17,05 kg)
Vatten: 52,3%
Muskler/organ: 43,75 kg
Skelett: 2,35 kg

Slutligen var det dags att kliva in i en BodPod för att en tredje gång mäta kroppssammansättning. BodPod:en var förövrigt klädd i aluminiumfolie och såg ut som en rymdfarkost. Det är många barn som kommer dit så de har spexat till det lite. En BodPod är en mackapär som mäter hur mycket luft kroppen tränger undan, typ som Arkimedes princip fast med luft, och genom att få fram densiteten kan räkna ut kroppens sammansättning av fett och fettfri massa. Life Measurement Inc. som tillverkar BodPod kallar det för Air Displacement Plethysmography. Så efter att ha vägt mig på en speciell våg och tagit på mig en liten röd badmössa, klev jag in i rymdfarkosten under ett par minuter. Sen var det klart!


Echo-MRI, Tanita, BodPod

Vid det här laget var jag otroligt hungrig. Jag är nämligen tvungen att fasta i minst 8 timmar innan jag lämnar blodprov i den här studien. Tur att mitt illamående har gett med sig, annars skulle de ha varit tufft. Men medan Aysha intervjuade mig fick jag avnjuta en god smörgås och en kopp kaffe. Inte för att jag dricker kaffe, men jag hade inte hjärta att skicka iväg Aysha för att hämta något annat. En kopp hit eller dit, vad gör väl det?! Nästa gång kan jag säga till i förväg.

Tre apparater, ett fettprov, några blodprov och intervju senare var jag klar för denna gång. Två timmar tog det totalt och nu dröjer det till december innan jag ska tillbaka för mitt andra besök. Då ska det bli kul att se om och hur resultaten på Tanita:n har ändrats från vecka 11+5 till vecka 25!

Inga kommentarer: