28 december 2009

MVC-besök #4

Då har jag och Ernie åter igen varit på besök på MVC och blivit mätta, vägda och kontrollerade. Senaste gången för en månad sen så tog barnmorskan inget SF-mått men idag var det så dags att börja mäta! För den oinvigde så är SF-mått desamma som symfys/fundus-mått som är avståndet mellan blygdbenet (symfysen) och livmoderns överkant (fundus). Genom att mäta detta avstånd och jämföra med en normalkurva kan barnmorskan i runda slängar få reda på om barnet i magen växer som det ska. Idag tangerade jag den övre kurvan med mina 26 cm, men jag ligger fortfarande inom fältet för vad som anses vara "normalt". Där med får alla som tjatar om att min mage är så stor bekräftelse för sina kommentarer. Och andra sidan är jag en kort liten en som inte har så mycket plats över för ett barn och då blir magen stor "tröstade" min barnmorska mig med. Jag struntar egentligen i vilket. Så länge jag och Ernie mår bra och vi har bra värden får min mage vara hur stor den vill. Bra blodvärde hade jag också och slapp därmed börja knapra järntabletter. Kan ha att göra med den gigantiska leverpastejsmörgås jag trycker i mig till frukost varje morgon på jobbet! :)

När jag ändå var nere på Skärgårdsgatan passade jag på att åka upp till vårdcentralen och fixa en "dejt" med en läkare för att se över mina utslag som sakta spider sig över kroppen. Vet inte om jag skrivit om det tidigare, men jag har sedan 1,5-2 år haft en liten torrfläck på vänster lår. Några veckor in i graviditeten började fläcken bli större och större och hade snart spridit runt på baksidan låret och ner i knävecket och även högra låret drabbades av torra områden på fram- och baksida lår. De senaste veckorna har likadana torrfläckar dykt upp på under delen av överarmen och ner mot armvecket. Torrfläckarna kliar något så kopiöst om jag inte smörjer in mig. Men så länge jag smörjer in mig med en lotion eller liknande en gång varje dag så kliar det inte och fläckarna är inte torra. Man kan dock ändå se rodnade märken där utslagen är. Doktor A som jag fick träffa kunde inte sätta fingret på vad det var men skrev ut Cortimyk åt mig som är en kräm med mild kortison som är svampdödande. Förhoppningsvis ska jag nu inte bara bli av med kli och torr hud utan även utslagen. Den som lever får se!

Till sist verkar det som om min andra graviditet är rätt lik min första vad gäller alla värden. Kollade upp siffror för ungefär samma graviditetsvecka 2007 och de är inte så stora skillnader. Lite kul faktiskt. Se bara här:

Datum: 2009-12-28
Graviditetsvecka: 24+6
Vikt: 71,4 kg
Blodsockervärde: 5,9 mmol/l
Blodvärde (HB): 127 g/l
Blodtryck: 95/60 mmHg
Fostrets puls: 144 slag/min
SF-mått: 26 cm

Jämförelsevärden från min första graviditet
Datum: 2007-03-13
Graviditetsvecka: 25+2
Vikt: 71 kg
Blodsockervärde: 5,8 mmol/l
Blodvärde (HB): 119 g/l
Blodtryck: 105/65 mmHg
Fostrets puls: 148 slag/min
SF-mått: 25 cm

Inga kommentarer: