19 januari 2010

Hårddiskbortfall och shoppingtur

Har varit några intressanta sista dagar med start i lördags. Datorn stod på medan vi städade och när Poul sedan skulle logga in på Internetbanken och föra över lite pengar så var skärmen svart. Provade boota om datorn ett par gånger men nej, fick bara upp meddelande om disk boot failure. Provade lite senare att köra en systemåterställning men fick då svaret att det inte gick att göra eftersom det inte fanns någon hårddisk i datorn. Va? Ingen hårddisk? Och mycket riktigt, när jag gick in i BIOS och kollade så hittades ingen hårddisk. Mycket skumt!

Fortsatte felsöka i söndags efter en steg-för-steg-guide jag hittade på HP's hemsida men det hjälpte inte. Sista steget var att öppna upp datorn och kontrollera om kontakterna satt fast som de skulle men där satte jag stopp för felsökningen. Eftersom garantin på 1 år har gick ut 30 november 2009 tänker jag inte öppna datorn och riskera att Elgiganten eller HP pekar finger och säger att det är mitt fel att hårddisken inte fungerar. Istället tänker jag hävda konsumentlagen och min 3-åriga reklamationsrätt. Om en hårddisk lägger av efter 1 år, 1 månad och 2 veckor så anser jag att det måste bero på fabrikationsfel.

Med lite tur kanske det bara är kontakten mellan hårddisken och moderkortet som sitter löst och då är ingen gladare än jag. Det låter nämligen som om disken drar igång som den ska men inget händer eftersom BIOS inte hittar den. Oavsett vad det är så får Elgiganten och HP roa sig med att hitta felet. Förhoppningsvis är disken oskadd så att all data kan räddas. Eller i alla fall den data som det inte finns någon backup på. Glädjande nog har vi backup, på ALLA digitalbilder och videofilmer vi tagit, på den externa hårddisken. Men det finns lite annat smått och gått på disken som jag gärna vill ha kvar.

Nåväl, förutom hårddiskbortfallet har det varit shoppingtur till Gekå's i Ullared på schemat. Igår vid lunch kom Christine, en kollega från tiden på Captech, och hämtade upp mig på jobbet och så bar det iväg. När vi anlände i Ullared sänkte sig ett lugn över mig. Övre parkeringen var helt tom och öde och den nedre parkeringen var bara till hälften fylld. Vi fick, efter bara två minuters cirkulerande, en plats allra längst fram. Perfekt för två gravida "tjockisar" som oss! Så när vi erövrat varsin kundvagn, vaggade vi in på Gekå's.

Inne i varuhuset var det precis lika lugnt som parkeringen indikerat. Gott om plats, lungt och fridfullt och det vilade någon slags harmoni över det som ibland kan liknas vid ett slagfält. Jag har nog heller aldrig sett personalen smila så brett som igår. Det måste ju vara rena semestern för dem. Gekå's en måndag eftermiddag i mitten av januari är som en skidbacke i Sälen i mitten av juni eller som ICA Maxi en sen söndagseftermiddag. Ja det var en ren fröjd att gå runt och handla. Inga problem alls att ta sig runt.

Och notan då? Jo den landade på drygt 2200 kronor vilket är ungefär det jag brukar landa på. Men nu dröjer det några månader innan det blir en ny tur till Gekå's. Brukar åka dit max ett par tre gånger per år. Det räcker. Mer rakgele, tandkräm, hårbalsam och sånt gör vi inte av med hemma! ;)

Inga kommentarer: