17 februari 2010

MVC-besök #6

Onsdag och MVC-besök. Det sjätte i ordningen. Ställde mig på vågen det första jag gjorde och den visade på 75,7 kg. Ca 12 kg från inskrivningsvikten på 63,8 kg. Det är samma viktökning i ungefär samma vecka som förra gången det begav sig. Ni kan läsa mer om det i "statistiken" längre ner. Mina värden var också top of the line. Blodvärdet till exempel var 135 g/l så jag slipper fortfarande äta järntabletter. Gött, även om jag inte har några problem med dem. Åt dem förra gången jag var gravid och äter dem efter varje gång jag lämnat blod.

Inne hos M-A blev det som vanligt lite prat och ditt och datt och så skulle magen och hjärtljuden mätas. "Ernie" bufflade på där inne i magen och gjorde det inte så lätt för min stackars barnmorska. Hon klämde också, på min begäran, på magen och kollade hur "Ernie" för tillfället låg. Då låg den lilla krabaten med huvudet ner, fötterna upp och lite på sniskan. Precis så som jag oftas känner att han/hon gör. Så det jag brukar puffa undan uppe på magen är med största sannolikhet fötterna. Och magen växer som den ska. Hade även denna gång sjunkit ner något mot mittenkurvan.

Satt och gluttade lite i min gamla babyblogg idag när jag ändå hämtade fram lite värden att jämföra nuvarande värden med. Intressant nog hade jag i vecka 32+0 förra graviditeten redan samlat på mig en massa vätska och redan fått problem med karpaltunnelsyndrom*. Den här gången har jag ju inte samlat på mig speciellt mycket vätska och jag hoppas det håller i sig. Istället har det börjat dyka upp nya otyg som förvärkar. Det hade jag inte med Maija förän på själva förlossningsdagen. Har känt av förvärkarna vid några tillfällen idag och även om det inte gör ont så är det ju en påminnelse om något som faktiskt gör ont! ;)

Nåväl, förlossningen är bara något som jag måste gå igenom oavsett om jag har lust med det eller inte. Har fixat det en gång tidigare och även om det gör ont så går det ju över! För att citerar mig själv: "För säg den smärta som på bråkdelen av en sekund kan gå från outhärdlig till att helt försvinna i det ögonblick som ditt barn föds. Det är en häftig upplevelse."

Datum: 2010-02-17
Graviditetsvecka: 32+1
Vikt: 75,7 kg
Blodsockervärde: 5,0 mmol/l
Blodvärde (HB): 135 g/l
Blodtryck: 105/70 mmHg
Fostrets puls: 130 slag/min
SF-mått: 32 cm

Jämförelsevärden från min första graviditet
Datum: 2007-04-25
Graviditetsvecka: 31+3
Vikt: 74 kg
Blodtryck: 100/50 mmHg
Fostrets puls: 142 slag/min
SF-mått: 32 cm

* Karpaltunnelsyndrom orsakas under graviditet av vätskeansamlingar i kroppen. Karpaltunneln, röret som leder nerverna från handleden till fingrarna och från fotlederna till fötterna, fylls med vätska vilket orsakar tryck på nerverna och ger upphov till domningar, stickningar, smärta och en brännande känsla i fingrarna som ofta går upp i armen.

Inga kommentarer: