8 februari 2010

Språkbruk för små själar

Maija är ju som bekant en riktig pratkvarn och hon är helt sannolik på att memorera fraser och ord som hon hör i sagor, på film och TV. Och så jobbar hon på för att lära sig den kluriga bokstaven R, det blir ju gärna L eller J istället. I Maijas fall blir det L. Och till sist kämpar hon tappert med svåra bokstavskombinationer, exempelvis SV. Som den ömma moder jag försöker vara har jag ändå svårt att hålla mig för skratt ibland. Hon är bara för söt!

Vad gäller kombinationen SV så blir det istället FJ. Exempelvis:
Fjåååt = Svårt
Fjamp = Svamp
Fjartt = Svart


Inte att förglömma det ord som ingen först förstod. Alla funderade på varför hon gick an om batterier. Det tog en stund innan vi förstod vad hon menade:
Förbadderier = Fyrverkerier

Min personliga favorit, Alfons Åberg, har gjort stort intryck hos Maija och en av sagorna som hon memorerat fraser ifrån är "Raska på Alfons Åberg":
- Ska bara, ska bara. Jag blir galen ungar ska bara!
- Inga mer ska bara, kom nu sjutton gubbar!


Barn snöar ofta in på en och samma film. I Maijas fall är det Disneyfilmen "Den Lilla Sjöjungfrun" som hon har både på sago-CD och DVD:
- En dinkelhoppare!
- Absolut inte!
- Jag är ingen guppy!
- Din lilla dåre!


Till sist har vi Lennart Helsings roliga rim och ramsor som lillfisen tycker väldigt mycket om och gärna vill att vi ska läsa. En av favoriterna är:
Ticke tack ticke tack, kommer Peter "nalstertack".
Ticke tack ticke tack, dansande "klå" och klack.
I gula "flack" tick tack!


Men allt barn hör och ser är inte bra. Det blev vi bland annat varse om i helgen när vi upptäckte att sjöhäxan Ursula på ett ställe i filmen "Den lilla sjöjungfrun" kallar Ariel för slyna. Kanske inte så passande att komma till dagis och citera Ursula inför personal och dagiskompisar. Men hur får man sin lilla dotter att sluta vilja titta på sin absoluta favoritfilm? Vem vet? Inte jag! Maija har som tur är inte plockat upp detta ännu... Peppar peppar!

1 kommentar:

Anonym sa...

Bodde i Liköping 01 till 03 först i skägget sen i Västra Harg utanför Mjölby.