24 mars 2010

MVC-besök #8Jihooo! Jag har viktmässigt lugnat ner mig jämfört med föregående graviditet. Det beror garanterat inte på ett mindre snaskintag än förra gången utan defacto på att jag inte samlat på mig lika mycket vatten denna gång. Notera också att förra gången hade jag en startvikt på 62 kg. Denna gång var startvikten 63 kg. Alltså 14,6 kg totalt än så länge. Tror knappast jag kommer bräcka 18 kg som jag gick upp förra gången. Idel positiva upptäckter!

Övriga värden var också bra. Bra nivå på blodsocker och blodvärde och inga problem med högt blodtryck. Tvärt om var det ganska lågt idag, 95/60, men helt okej eftersom jag är mer åt lågtryckar-hållet. Magkurvan pekade något uppåt denna gång och "Ernie" har hunnit sjunka djupare ner i bäckenet, precis så som det känts, och är nu inte längre rörlig utan bara ruckbar. Enligt BM är det inte säkert att bebben hinner fixera sig innan det är dags för förlossning.

Och appropå förlossning... Efter 37 hela veckor var det dags att sammanfatta graviditeten och komma med önskemål inför förlossningen. Det enda konkreta önskemål jag hade var att jag inte vill ligga på rygg och föda eftersom mitt bäcken låser sig. Vad gäller smärtlindring har jag sagt att jag kör med lustgas som senast. Kanske provar jag akupunktur, men epidural låter jag bli så vida det inte blir nödvändigt. Första gången tog jag mig igenom hela öppningsskedet med bara andning, att gå och "vagga" mig igenom värkarna och min kompis vetekudden. Så varför krångla till det denna gång om det inte behövs?

För att summera hittills kan man säga att jag har haft en riktig bra graviditet, igen. Jämför jag med förra gången så var det lite mindre illamående denna gång, mindre ansamling av vätska i kroppen och därmed inget karpaltunnel- syndrom och precis som förra gången har jag klarat mig från hemorojder, förstoppning, åderbråck och matnoja. Än så länge i alla fall. Förra gången fick jag tre pyttesmå bristningar på varje höft, dessa har redan bleknat bort och denna gång har jag än så länge inga tecken på bristningar.

Foglossningarna har jag däremot lidit mer av denna gång. Förra gången kände jag inte av dem speciellt mycket men de senaste månaderna har det till och från varit smärtsamt. Ungefär som att ha bäckenet fyllt av krossat glas. Jag har också haft mer sammandragningar och förverkar den här gången, men det gör ju inte direkt ont utan är mer obekvämt och obehagligt. Andra skillnader mellan då och nu är att jag nu inte har någon pigmentrand på magen och att "Ernie" hickar mer sällan än Maija men istället bökar runt mer än än sin storasyster gjorde. Halsbrännan då, ja den är lika jävlig denna gång men då hjälper det att "missbruka" Novaluzid!

Sen var det den där BB-väskan. Precis som förra gången har jag ännu inte kommit mig för att packa den. Men jag lovar att jag ska kirra det inom kort. Det är ju trots allt inte länge kvar innan den lilla krabaten ska ut i stora vida världen. Inom sex veckor, inklusive eventuell övertid, så är magen väck och vårt andra lilla underverk har gjort entré!

Datum: 2010-03-24
Graviditetsvecka: 37+1
Vikt: 77,6 kg
Blodsockervärde: 4,9 mmol/l
Blodvärde (HB): 130 g/l
Blodtryck: 95/60 mmHg
Fostrets puls: 132 slag/min
SF-mått: 36 cm
Fosterläge: Huvud/Ruckbar

Jämförelsevärden från min första graviditet
Datum: 2007-05-22
Graviditetsvecka: 37+1
Vikt: 79 kg
Blodsockervärde: 4,6 mmol/l
Blodvärde (HB): 129 g/l
Blodtryck: 105/70 mmHg
Fostrets puls: 140 slag/min
SF-mått: 37 cm
Fosterläge: Huvud/Ruckbar

2 kommentarer:

Petra/Paradise sa...

Underbart fin mage du har!!
Roligt när du jämför med förra graviditeten.
Så mycket info om min förra grav. har inte jag tror jag..å jag har ingen aning om vart de papprena är som MVC hade om mig :P
jah, jag får väl börja leta när det väl är dags att börja jämföra ;)

Ta hand om dej gumman!! :)

Kramar

Therese sa...

jättejättejättefin syster, snart så får vi se vem som gömmer sig där inne :)