11 mars 2010

PONCH - Del 3

Var på Sahlgrenska idag för mitt sista besök, innan förlossningen, för PONCH-studien. Började som vanligt på Obesitasmottagningen där jag fick ligga i Echo-MRI:n (eller den ikullvälta IKEA-garderoben som jag brukar säga) och precis som tidigare gånger så är det så avslappnande och gott att ligga där inne och filosofera. Idag var jag nära att somna när jag låg och blundade och lyssnade på Lena och Aysha som pratade. Borde kanske skaffa mig en sån där mackapär att ligga och ta igen sig i.

Efter Echo-MRI var det dags att fylla ett gäng provrör med blod. Som vanligt var det Fredrik (tror det är så han heter) som fixade med blodproven. Sen bar det av till Carola för fettbiopsi. Denna gång i de nya lokalerna de flyttat till sedan sist. Precis som vid första PONCH-besöket så var det inga som helst problem att göra fettbiopsin. Carola är så himla flink på det hon gör och glad och trevlig också. Den här gången fixade hon ut 1,9 gram fettceller till Henrik (han som har hand om att analysera fettcellerna) och jag fick varken blåmärke eller någon bindvävsknöl. Skickligt!

Till sist var det bara två kroppsammansättningstest som stod mellan mig och lite frukost till min kurrande mage. Först gjorde Aysha testerna i BodPod:en och efter det fick jag kliva upp på Tanita-vågen. När det var klart skrev jag upp alla värden för att kunna jämföra med de värden jag hade i september förra året. Bland annat var vikten exakt +12 kg och mitt BMI har ökat från 23,5 till 28,3. Självklart kan alla värden inte avläsas rätt upp och ner eftersom jag är gravid. Intressant är det i alla fall och här följer dagens värden:

Kroppssammansättning 2010-03-11
Vikt: 75,15 kg
BMI: 28,3
Fett: 31,3% (23,55 kg)
Vatten: 49,2%
Muskler/organ: 49,05 kg
Skelett: 2,60 kg

Så äntligen dags för intervju och frukost. Idag bjöds det på ostsmörgås och nypressad apelsinjuice. Efter intervju och lite småsnack presenterade Aysha kommande del av stuiden för mig. Självklart har jag tänkt fortsätta och då kommer det se ut så här: När bebisen är 4-10 dagar gammal samt 3 månader görs ett kroppssammansättningstest på Östra med hjälp av en PeaPod (en BodPod för spädbarn). Vid samma tillfälle lämnas prov på bröstmjölk också. Sedan är det tre besök på Sahlgrenska för mig som mamma 6, 12 och 18 månader efter förlossningen. Då görs kroppssammansättningstest med Echo-MRI, BodPod och Tanita, fastande blodprov lämnas och så blir man intervjuad. Precis som under graviditeten fast utan fettbiopsi.

Innan jag sa hejdå till Aysha fick jag lite presenter som tack för hjälpen. Ett stort ekonomipaket med Libero-blöjor, ett paket Libero tvättservetter samt en tygbok och en solkeps. Det är alltid lika roligt med lite småpresenter och gåvor. För att inte tala om hur välkommet det är med blöjor. Det är ju trots allt inte gratis! Så nu när del 1 av studien är avslutad är det bara att invänta "leverans". Har lovat Aysha att maila och berätta vad storken kom med!

Inga kommentarer: