3 oktober 2010

Dagarna som gått...

Ja nu har det gått två veckor sedan jag bloggade senast. Skandalöst! Det är inte på grund av att jag varit sysslolös utan på att det helt enkelt inte blivit av. Har glömt av mig. Men eftersom jag har haft en massa saker för mig de senaste veckorna bjuder jag nu på en grundlig uppdatering över dagarna som gått med bilder och "smaskiga" detaljer!

Onsdag 22 september
Började dagen med babysim, som tyvärr slutade i katastrof även denna gång. Det är inte själva simmet som går åt skogen utan det är i omklädningsrummet efter simmet som helvetet brakar loss. Clara är så upprörd att hon skriker i princip till dess hon somnar. Kanske beror det på att hon är så trött och slut att allt i stället blir en enda röra för den lilla stackars tösen?! Jag vet inte, men till nästa vecka ska jag fundera ut något bra. När vi hämtade upp Maija på dagis hade jag med mig cykelhjälm och sparkcykel åt henne. Sen började vi den långa utflykten till Linné för att hämta muggen hon gjorde på Pick n' Paint för någon vecka sen. Orsaken till att Maija sparkcyklade istället för att åka bräda var för att lära henne hantera sin sparkcykel så den inte bara ska stå i källaren och damma. Intensivkurs a'la mamma och det gick riktigt bra!

Efter att vi hämtat muggen köpte vi med oss fika och satte oss på Plikta lekplats i Slottsskogen och fikade i väntan på att Anna, Meja och Livia skulle dyka upp för att leka. Och medan tjejerna lekte fick mammorna tid för lite vuxenprat. Mitt i allt hör vi att något är på gång. Vad vi förstår är det en pojke som inte får vara med att leka. Pojkens mamma och mormor går emellan men tyvärr inte på ett speciellt bra sätt. Istället står dessa vuxna människor och kallar min dotter dum. Jag tycker det är bra att man som vuxen lägger sig i men att kalla ett barn för dum är att föregå med j*vligt dåligt exempel! När vi kom dit för att tillrättavisa tjejerna hade pojken och "kärringarna" gått därifrån men vi pratade såklart med Maija och Meja ändå.

På väg hem var alla tjejerna trötta och inget passade. Maija skulle exempelvis gå själv med sparkcykeln upp för Hålekärrsbacken trots att det var svårt och hon snubblade över den mest hela tiden. När vi sagt hejdå till Anna, Meja och Livia hade jag och Maija en dust om en bild. Jag skulle ta ett foto och först skulle hon inte vara med. När jag då struntade i bilden och fortsatte gå blev hon helt skogstokig och skrek i högan sky så alla förbipasserande undrade vad som stod på. Ett par hundra meter senare fick jag äntligen ur henne vad hon ville. Hon hade ändrat sig och skulle vara med på bild. Det slutade med att jag fick torka bort tårar och snor med en tvättlapp och sen ansträngde hon sig till max för att se glad ut på bilden. Slutet gott, allting gott!

Trött, sur, arg och ledsen men på bild ska man le!

Torsdag 23 september
Idag var meningen att vi skulle gå på Universeum men kravet var att Maija inte skulle skrika och bråka så där hiskeligt som bara hon kan. Gick åt skogen. Så fort jag nämnde borstning av tänder och hår så var det kaos. Då fick det vara. Vi stannade hemma istället och pysslade på med annat. Besvikelsen lade sig ganska omgående men förhoppningsvis kommer hon ihåg till nästa gång att det inte hjälper att skrika så grannarna får hörselskador. På kvällen provade vi göra thaiwok och den lilla kocken fick såklart hjälpa till. Blev riktigt gott! Och så lilla Clara då. Hon har blivit en riktig fena på att sitta redan och är så lycklig när hon för göra det. Tidigare har hon bara suttit i barnstolen men nu sitter hon faktiskt själv utan stöd också. Än så länge håller vi oss till soffan, sängen och andra mjuka underlag för rätt vad det är trillar hon omkull.

Det vankas thaiwok i köket hos den halvnakna kocken!
Lycka är att kunna sitta själv!

Fredag 24 september
Jag och småtjejerna började dagen med gröt. En överlycklig Maija fick hjälpa till att ge Clara några tuggor. Efter frukost gjorde vi oss klara och tog spårvagnen till stan. Dagens utmaning var några inköp och att få luggen trimmad. Allt detta med mitt pilliga lilla energiknippe i släptåg. När vi kom till stan började jag med att muta min kära 3-åring med ett godishalsband. Men hon fick äta det först när vi satt hos frisören. Tyvärr började min frisör inte förrän 12.00 så vi fick starta med shopping. Först slank vi in på Josepssons och köpte en Kyocera Mandolin, vidare till Panduro för att fixa ett kartongark, och sen inhandlade vi kalasbyxor, kjol, stövlar och hårspännen på H&M, Lindex och DinSko. Allt utan några som helst problem! Maija hade ju fullt upp med att bära. I ena handen påsen med godishalsbandet och i andra handen kvittot. Hon var så söt!

När det var dags för lunch blev det däremot kaos. Maija slutade lyssna helt och gjorde precis som hon själv ville. Som tur var slutade eländet så fort vi kom ut igen och hon åter höll i påsen och kvittot. När vi kom till frisören hade hon inte tid med mig förrän en stund senare så vi traskade runt lite i stan och tog en fika innan vi gick tillbaka. Så till slut fick jag luggen fixad och Maija satt vid sidan av mig och knaprade på sitt godishalsband. När vi kom hem tog Poul småtjejerna och åkte till sina föräldrar medan jag åkte på afterwork med ett gäng kollegor. Trevlig som vanligt och musselsoppan på Incontro var to die for!

Klart man hjälper till när lillasyrran ska smaka gröt!

Fredagens muta: Ett godishalsband!

Lördag 25 september
Eftersom Poul åkte på svensexa i regnet och Maija sovit över hos farmor och farfar, passade jag och Clara på att ta sovmorgon. Vi såsade sen förmiddagen lång och först efter en sväng till Lindex för att hämta Liberoboxen och lunch på McDonald's åkte vi ut till svärföräldrarna. Maija och jag tog en promenad i den regnvåga skogen och samlade höstlöv och mossa till lite pyssel vi ska fixa med nästa vecka. Lovade förresten mig själv efter lunchen på McD att aldrig mer äta där. Det smakade verkligen äckligt trots att det smakade som vanligt. Kanske är det mina smaklökar som äntligen vaknat till liv och fått smak på det goda här i livet?! Man kan ju alltid hoppas. Men tro nu inte att jag kommer sluta äta på Max bara därför. Nej då, Max är gott och McDonald's är vidrigt!

Senare på kvällen var det dags att dra vidare. Maija skulle sova kvar så jag och Clara satte oss i bilen och styrde kosan mot Jonas och Iwona för att umgås en stund. Väl framme försökte jag hitta p-plats men då Clara tappat nappen och skrek som besatt i baksätet gick det inte så bra. Jag stannade till vid trottoaren, klev ut, sprang runt bilen, tog tag i handtaget och det var låst. På bråkdelen av en sekund svischade många hemska scenarion genom mitt huvud. Nyckeln satt i tändningen, mobilen låg på instrumentbrädan och Clara skrek förtvivlat. Nej nej nej ropade jag och spang panikslagen tillbaka till förarsidan och fick då se att dörren var olåst. Jag ryckte upp dörren, andades ut och kunde sen ge Clara sin napp efter att först ha tagit med mig nyckeln och lagt mobilen i jackfickan. Vad som hänt var att jag låst alla dörrar centralt på en låsknapp inne i bilen och när jag steg ur bilen låstes bara förardörren upp medan övriga dörrar förblev låsta. Så nu har jag lärt mig den läxan!

Ska man verkligen avstava "livscykelutvärderingar" så?
Skogsmulle på jakt efter fina höstlöv att pyssla med!

Söndag 26 september
Söndag innebar bokmässa för min del och golf för Poul. När vi kom ut till bilen satt det en p-bot på vindrutan. Va f*n?! Poul var dock snabbtänkt och kollade upp reg.numret på boten som visade sig tillhöra en annan bil. Bara någon som spelat oss ett spratt, kanske i förhoppning att vi skulle betala utan att kolla på boten. Nice try! Efter frukost på Café Skåne i Mölndal lämnade vi av Poul och drog vidare till Svenska Mässan. Hade tur och fick plats på parkeringen framför Universeum och i väntan på att mässan skulle öppna fick Clara mat och torr blöja. Klockan 09:00 stegade vi in på mässan och började beta av alla montrar en efter en. Clara gav upp efter en knapp timme och somnade sött och sov närmare tre timmar i selen. Efter mässan fick det bli lunch på Max innan vi åkte till svärföräldrarna och hämtade Maija och Poul.

Det blev en gedigen kändisspotning under årets mässa, eller vad sägs om: Gösta Ekman, Täppas Fogelberg, Björn Ranelid, Robert Gustafsson, Jan Guillou, Carin Hjulström, Katerina Janouch, Ann Söderlund, Martina Haag, Glenn Hysén, Josefine Sundström, Sören Olsson & Anders Jacobsson, Billy Butt, Caroline af Ugglas, Fredrik Belfrage, Paolo Roberto, Stefan Sundström, Blossom Tainton, Nils-Petter Sundgren, Filip & Fredrik, Mia Törnblom och Alexandra Zazzi.

Katerina Janouch & Martina Haag säljer och signerar.
Gissa hur poppis jag var när jag kom hem med dessa!

Måndag 27 september
Först iväg med Maija på dagis och sen avnjöt jag grötfrukost på Rårörda Lingon. Efter en stund kom det en dam och slog sig ner vid bordet brevid. Det slutade med att vi satt och pratade om ditt och datt ett bra tag. En mycket trevlig liten pratstund med den smått kufiska damen. När vi hämtat Maija på dagis traskade vi upp i Svaleboskogen och samlade fler höstlöv. Det blev en lång promenad via västra kyrkogården och som sista anhalt bokhandeln på Mariaplan. Sen gick vi hem och pysslade vid köksbordet. Det blev två snygga hösttavlor som hamnade på väggen i Maijas rum och av klippresterna trollade vi fram en prinsesskrona. Vi får köpa hem lite paljetter och sånt att dekorera den med. Dagen avslutades med Zumba på Friskis tillsammans med Marianne. Svettigt och underbart kul!

Sockertofflan ser livet i liggvagnen från ett annat perspektiv!
Promenad i Svaleboskogen på jakt efter höstlöv och annat.
Resultat: Två färggranna tavlor med höstlöv!
Klipprester från tavelpysslet blev till en prinsesskrona!

Tisdag 28 september
Tisdag och barnvagnsgympa! Det är inte så många gånger kvar i höst så det gäller att passa på när det är bra väder. Precis som tidigare gånger var det riktigt kul och utmanande. När säsongen är över för barnvagnsgympa får det bli mamma-baby-gympa på Friskis istället. Efter att ha hämtat Maija mötte vi upp med Poul och tog oss en utefika i solskenet. Det var riktigt gott med en kopp varm choklad och mysfaktorn var hög! När vi kommit hem fortsatte jag och Maija med lite mer höstpyssel som vi ska skicka till far- och morföräldrar och innan läggdags planterade vi vita bönor precis som Castor och Frippe i boken "Castor Odlar". Krukorna står såklart i fönstret i Maijas rum som nu kan hålla koll på grödorna och se om de växer upp något.

På med fleeceoverallen för nu är höstkylan här!
Höstmys med varm choklad och bulle i eftermiddagssolen.

Onsdag 29 september
Körde en ny approach inför dagens babysim. Vi gjorde oss redo och gick på promenad i morgonsolen. Clara somnade omgående och hann sova närmare 40 minuter innan jag väckte henne. Allt verkade gå som smort men sen gick det utför. Vi fick gå upp ur poolen när det återstod 10 minuter av simmet eftersom Clara då inte alls ville vara med. Det tog 55 minuter från det vi lämnade poolen till dess vi kom oss därifrån. Hon var helt hysterisk! Vet inte vad jag ska göra, men det känns inte som om jag vill strunta i de tre gånger vi har kvar. Samtidigt får det inte heller bli på bekostnad av Clara. Jag är villrådig! Efter denna pärs var det skönt med en långpromenad tillsammans med min fd. kollega Annette och nytillskottet Moa. Som avslutning på vår dejt åt vi lunch ute i höstsolen på Klippans Konstcafé.

Lunch med Nettan och lilla Moa nere vid Klippan.

Torsdag 30 september
Så äntligen kom vi oss iväg till Universeum! Vi började med lunch på Tintin i Linnéstan. Pannkakor till Maija och raggmunkar till mig. Väl på Universeum gick det riktigt bra trots att Maija hade en massa spring i benen. Speciellt bra gick det när vi var inne i butiken där det kryllar av småprylar och annat jox. Bävade lite för just butiksbesöket, men hon lyssnade och gjorde som jag sa. Det var bara vid ett par tillfällen under hela utflykten som jag fick hojta till. Skönt att man inte alltid måste låta som en skiva som hakat upp sig! När vi sen kom hem fixade Poul jättegoda köttbullar till middag och Clara fick smaska morotspuré. Hon fick passa på att kladda bäst hon ville och när hon var som mest kladdig tänkte jag på min pappa och svärmor. Hade de varit här hade de varit framme och torkat av henne för länge sen! ;)

En bamsekram till den stora goseapan på Universeum.
- Haha, tänk om morfar och farmor kunde se mig nu!

Fredag 1 oktober
Idag blev det Majorna runt för mig och småtjejerna. Först ett besök hos Meja & co. där det också serverades lunch. Sen promenad till Chapmans Torg där vi köpte en kjol till Maija och sen fikade på konditoriet. Innan vi traskade hem igen handlade vi mat inför kvällen och stannade till på en lekplats och gungade. Hela familjen hjälptes sedan åt att fixa tacogratäng till middag och medan vi avnjöt detta fick missnöjesministern Clara en kylskåpskall morort att gnaga på. Det var tydligen populärt för hon slutade gnälla direkt och var sedan djupt koncentrerad på sin improviserade tuggleksak. Den smakar nog godare än övriga leksaker.

Improviserad tuggleksak: En kylskåpskall morot funkar fint!

I skrivandets stund är det söndag kväll och helgen har varit väldigt lugn. Maija hade feber hela gårdagen och idag skulle vi ha gått på förhandsvisningen av "Mumintrollet och Kometjakten". För säkerhets skull hoppade vi över det. Istället har vi slappat, såsat och gjort så lite som möjligt hela dagen. Imorgon är det vardag igen. Maija ska på dagis och jag och Clara ska luncha med Anne-Li. Och vad gäller babysimmet har jag nog kommit på vad som är fel. Det är tidpunkten som är den sämsta tänkbara. Har iakttagit Clara de senaste dagarna och just mellan 09:00 och 10:00 är hon riktigt trött och vill sova. Håller man henne lite på halster så börjar hon till slut skrika på samma sätt som på babysimmet. Det är därför inte speciellt konstigt att hon är så tossig. Stackarn är förmodligen helt slutkörd efteråt! Jag har därför bokat in vårt återsim klockan 12:00 så får vi se om det går bättre. De ordinarie gångerna som återstår 09:30 ska jag försöka genomföra lite smidigare. Bland annat tänkte jag ta sulkyn med babyskyddet istället för vagnen med hårdliften. Då kan Clara halvsitta och se vad som händer i omklädningsrummet istället för att ligga ner. Det kanske kan hjälpa en smula. Funkar allt detta bra kommer jag boka nästa simkurs på en bättre tid. Slutligen lovar jag att bättra mig och återgå till min vanliga bloggningstakt! Adios amigos!

1 kommentar:

Felix och Nelly sa...

Vilka otrolig fina hösttavlor ni har gjort. Stackars lilla Clara att hon blir så ledsen efter simmet. Håller tummarna att det går bättre nästa gång. Kram