14 december 2010

Pyssel och andra juligheter

I dagarna fem har det nu varit ett enda pysslande, mysande och bakande i äkta juleanda. Är nog enklast att beskriva i bilder med en kort resume. Håll till godo!

Fredag 10 december 2010
Under förmiddagen försökte vi oss på julkortsfotografering. Det gick åt skogen milt sagt! Slutade med att Clara fick sova middag innan vi gjorde ett nytt försök. Efter att ha ansamlat allt tålamod jag hittat, samt mutat Maija med två glassar, fick jag till en bild som funkar som julkort. Resultatet kommer på bloggen längre fram. På kvällen var på på glöggfest hos Pouls bror och hans fru. Mysigt som vanligt med en massa god mat och såklart premiär för årets hemgjorda glögg!

Inget blod men svett, tårar och en massa tålamod gick åt till årets julfotografering!
Glöggfest hos svåger och svägerska med premiärsmakande på hemgjorda glöggen!

Lördag 11 december 2010
Claras 8-månadersdag så till frukost firade vi med små smörgåsbitar. Framåt eftermiddagen åkte vi hem till Anna, Johannes och tjejerna för lite julpyssel. Först bakade vi pepparkakor som vi garnerade med kristyr och kokade kola. Sen lagade vi tacogratäng som vi avnjöt innan det var dags att paketera kolan i silkespapper. Maija och Meja var med på pepparkaksbaket men sen lekte de för sig själva, åt lördagsgodis och hade också dansshow för oss vuxna i köket. Det var en måttligt sockerstinn Maija vi hade med oss hem senare på kvällen.

På lördag "fyllde" Clara 8 månader och fick smaka både smörgås och äpple!
En djupt koncentrerad Anna bakar smaskiga pepparkakor med Piff & Puff!
Nej men kolla här då! Till och med undertecknad lyckades hamna på bild!
Snygga va! Mammorna hade så kul med kristyren att barnen gick och lekte istället!
Papporna drack god öl och surfade humorklipp på Youtube istället för att baka.
Den hemkokta och supergoda kolan måste självklart förpackas i juligt silkepapper!
Radarparet lekte prinsessa och hade dansshow för oss på köksgolvet. Sötast!

Söndag 12 december 2010
Den tredje advent var det dags för det traditionella årliga nötbaket hemma hos svärmor och svärfar. Nötter är en liten kaka, i stil med mandelbiskvier som man har i nyponsoppa, som kommer från Danmark där de då såklart heter nødder. Men namnet är vilseledande för denna lilla sötsak innehåller inga nötter. Namnet syftar säkert mer på storleken. Hur som helst hjälptes vi alla åt att äta och baka upp den gigantiska degen för att sen gå lös på pepparkaksdegen. I år fixade vi även kristyr som vi dekorerade pepparkakorna med. Hade en lite lagom orolig mage när vi kom hem på grund av all kakdeg jag ätit. Men gott var det!

Maija bakar danska nødder (nötter) hemma hos farmor och farfar på tredje advent!
När degen till "nötterna" var slut gick vi på den hemgjorda pepparkaksdegen!

Måndag 13 december 2010
På luciamorgon fick vi stiga upp före tuppen. Redan 05:30 ringde klockan för att hinna med frukost, påklädning osv för att sen infinna sig 07:15 på dagis. Barnen var så fina och årets överraskning var att de sjöng en visa på engelska. Efter luciatåget blev det lussefika och på anslagstavlan hängde barnens specialgjorda pepparkakor till allmän beskådning. De har ritat en form på papper som sedan skurits ut i deg. Till sist har de pyntat kakorna med kristyr. Jag är så stolt så jag spricker! Hjärtan är faktiskt det första "riktiga" som Maija ritar. Tidigare har det varit streck, virvlar och "kludd" men nu börjar det likna något också! :)

Sakta Lucia redo för lussefika efter uppträdandet på dagis på luciadagsmorgon!
Lillstrumpa smälte in bland dagisbarnen i sin lilla söta tomteluva och rödvita outfit!
Maijas pepparkakshjärta som hon själv gjort och dekorerat på dagis. Jag är stolt!

Tisdag 14 december 2010
Tio dagar kvar till jul och idag julpysslade vi när Maija kommit hem från dagis. Utrustad med sax, lim och fria händer att skapa blev resultatet en snögubbe och en tomte med kimonoinspirerad tomtedräkt. Som mor kan man inte vara annat än stolt över hennes skapelser, för det enda jag assisterade med var mössan till snögubben och ansiktet på tomten. Mina egna kreationer är jag också stolt över för jag visste inte ens att jag kunde pyssla. Mest nöjd är jag med vantarna på min tomte. Grymt snygga!

Julpyssel hemma blev till tomtar och snögubbar av flirtkulor, toarullar, filt och garn!

2 kommentarer:

Therese sa...

Underbart inlägg :)

Jenny (Grynet) sa...

Hade varit mysigt att kunna julpyssla med moster/systeryster också. Nu får ni flytta ner till Kungsbacka ögona böj! ;)