24 januari 2011

Nattamat

Var ute på nätet och googlade för att försöka hitta en lösning på vårt problem med att Clara vaknar och ska äta välling på natten. Det funkar ju inte i längden och den lilla damen behöver sin sömn. Lyckades hitta ett fall på barntotal.se som gällde en lite kille som var något yngre än Clara. Men i övrigt stämmer det väldigt bra överens med vårt problem. Perfekt! Här ska det proppas magen full med rapsolja, grönsaker och frukt så får vi se om det blir bättre.

Fråga: Hej! Min fråga är hur jag ska göra med min 7 månaders gammal bebis. Han vaknar på natten och ska ha mat. Han ger sig verkligen inte förrän han har fått välling. Detta tär så oerhört på oss och jag vet inte vad jag ska göra med han längre. För ett tag sen så vaknade han vid 5, 6 tiden på morgonen och ville ha mat o sen somnade han om, nu har han istället vaknat vid 4, 3 och 2 tiden o vill ha mat. Verkar som detta blir värre, Hur ska vi vänja han av vid att äta på natten? Tycker han borde stå sig hela natten utan mat. Han får sitt sista mål vid 8, halv 9 tiden. O sen lägger vi han vid 9. Behöver verkligen hjälp! Mvh Emelie

Svar: Hej Emelie. Det beror på vad ni ger honom under dagen och hur mycket fett och näring det är i maten. Min rekommendation är att testa om han blir mättare om du fyller hans kost med mera fett från tex smör. Det kan vara så att din amningsmjölk har blivit tunnare och/eller att vällingen inte räcker. Ge alltså mer fett och näring utspritt under dagen, såsom 1 msk extra fett vid frukost, 1 msk vid lunch samt en på kvällen. På detta sätt, så fyller ni hans energibehov lite extra. Komplettera med gott om näring i form av frukt, grönsaker och bär för näringens skull. Varma hälsningar Zarah

2 kommentarer:

Camilla sa...

Vi hade samma problem med vår Maja, men löste det "den hårda vägen". Lät maken ta henne på natten och vägrade ge välling. Två timmar skrek hon, innan hon somnade. Var beredd att ge upp då, men nästa natt sov hon hela natten. Och har gjort sedan dess.
Kan dock tillägga att vi var ganska säkra på att hon inte var hungrig, eftersom hon åt som en häst redan från början.

Jenny (Grynet) sa...

I vårt fall har vi varit rätt övertygad om att hon varit hungrig. Speciellt efter en natt med tre timmars skrik i sträck. Då gav jag upp och gjorde välling. Nu är det fjärde natten med den nya kosthållningen. De tre nätterna innan har hon sin vana trogen vaknat mellan 02:00 och 03:00 men hon skriker inte som besatt och det går att få henne att somna om. Igår natt tog det i runda slängar 20-25 minuter. Vi får se om det håller i sig men det känns så. Jag håller tummarna att hon snart slutar med att vakna också och sover natten igenom. Det vore guld värt! :)