12 augusti 2011

En bagares mardröm

En liten summering av kvällens bakande:
Blåbärskaka försök 1: Går ej att bjuda på. Glömde bröa formen och hade i för mycket blåbär. Blev en trasig och ytterst kladdig blåbärskaka som får duga att mata familjen med. Ruskigt god var den i alla fall trots utseendet!

Blåbärskaka försök 2: Går att bjuda på men jag avsäger mig allt ansvar! Bröade formen och hade i färre blåbär. Vände dock, enligt receptet, ner blåbären i smeten istället för att pluppa i dem direkt i formen. Så nu har jag en stor j*vla blåbärskaka som verkar svampig och är läbbigt blågrå inuti! Smak? Vet ej. Har inte smakat. Ser inte så snyggt ut att bjuda på blåbärskaka där en bit saknas.

Vad har jag lärt mig?
1. Det var INTE samma underbara blåbärskaka jag bakade härom året.
2. Använd INTE frysta blåbär för de är så blöta och sladdriga.
3. Vänd INTE ner blåbären i smeten. Pluppa i dem direkt i formen.
4. Glöm för allt i världen ALDRIG att bröa formen.
5. Kasta recepth*lvetet! Vilket jag redan har gjort.

De krispiga chokladkakorna med Mariekex i blev i alla fall grymmegoda. Tur det. Kan behövas imorgon då kollegorna får agera försökskaniner och äta min till utseendet läskiga blåbärskaka. Får bjuda på mängder med vaniljsås så kanske det blir bättre. Och så hoppas jag att mitt första försök att baka marängbottnar imorgon inte slutar som dagens kakbak. I så fall får det bli köpetårta på lördag. Jag ställer mig inte och bakar tårta på min födelsedag detta år. Ska bara ta det lugnt och ha trevligt!

-------------------------------------------------------------

Grymmegoda krispiga chokladkakor (ca. 12 stora/30 små)
100 g Mariekex
200 g Mörk blockchoklad
50 g Smör eller margarin
4 msk Sirap

Bryt Mariekexen i små bitar. Dela blockchokladen och lägg bitarna tillsammans med smör och sirap i en djup tallrik eller liknande och låt ingredienserna smälta sakta i vattenbad eller i micro på låg effekt. När chokladsmeten är slät och fin, tillsätt Mariekexen och blanda ihop. Häll upp på aluminiumfolie eller liknande (ca 20 x 30 cm stort) och bred ut smeten. Ställ i kylen och låt stelna i ett par timmar. Skär sedan upp i lagom stora bitar och lägg i en burk. Förvara i kylen och servera kalla eftersom chokladen lätt smälter i rumstemperatur.

Inga kommentarer: