20 mars 2012

Schweizernöt för en allergiker!


Jag är sedan dryga 20 år allergisk mot pollen, mest av allt björkpollen. En nackdel med att vara björkpollenallergiker är att man ofta korsreagerar med olika födoämnen, bland annat trädnötter. Cirka 90 % av alla björkpollenallergiker får symptom av hasselnötter. Jag är en av dem. Inte några dödliga symptom, men det tätnar lite och kliar i halsen. Alla övriga trädnötter kan jag äta utan minsta symptom.

En av mina sorger när upptäckte att jag korsreagerade var att jag inte längre kunde äta min favorit från Marabou, Schweizernöt. I fredags hittade jag en nyhet i chokladhyllan, Mandelsplit. Det är som Schweizernöt fast med mandel istället för hasselnötter. Och vet ni, smaken påminner om Schweizernöt också. Euphoria!

Nu kvarstår bara ett stort mörkt moln på min korsallergihimmel. De facto att jag inte kan äta äpplen. Färska päron, nektariner, persikor, aprikoser, plommon, körsbär och bigarråer kan jag leva utan men att inte kunna gnaga i sig ett färskt äpple är lite surt. Visst kan jag men då får jag leva med konsekvenserna av kliande läppar, munhåla och hals en stund efteråt och så kul är det inte. Fram för allergiäpplen tack!

Inga kommentarer: